top of page

Perinne

Koivistolaiset kintaat

Lahtelainen Pirkko Lång innostui ensi kertaa mukaan Koivisto Seuran käsityökilpailuun, jonka voiton hän vei perinteisillä Koiviston kintaillaan 2006. Voitto ei ollut mikään onnenkantamoinen, sillä Lång on tehnyt käsitöitä pikkutytöstä asti.

Nyt voimme yhdessä toteuttaa perinteen siirtoa oikein kädestä pitäen. Långin Pirkko on luvannut auttaa ja ohjeistaa näiden koivistolaismallisten kintaiden tekemisessä niin, että jouluksi vielä ehtisi saada valmista. Eikä tällä kertaa tarvitse varautua talveen lainaamalla norjalaismallisia kuvioita, meillä on ihan omat perinnekuviomme käytettäväksi. Näiden kintaiden malli oli siis ne Frimanin Leenan parsitut, jotka Pirkko jalosti malliksi. Ohjeita seuraamalla tulee lapasten kooksi 6-7.

 

TARVIKKEET:

Pirkolla oli 2,5 bambupuikot ja Regia langat punaista, vihreää, beigeä ja mustanpuhuvaa tummaa harmaata. Regian värimallistosta löytyvät värit 17, 522, 2054 ja 2092 joita mallin lapasissa on käytetty. Lanka oli aika ohutta sekoitevillalankaa, jossa on 75% villaa ja 25% polyamidia, siis kaupunkilaisversio kalastajien kintaista.

Luodaan 60 silmukkaa. Varsi neulotaan 2 oikein punaisella ja 2 nurin vihreällä. Yhteensä 20 kerrosta. Sitten aletaan oheisen kuvan mukainen kuviointi. Kintaat neulotaan oikean silmukoilla vaihdellen värejä mallipiirroksen mukaan. Jos samaa väriä on vähintään kolme silmukkaa, kannattaa langat kiertää nurjalla puolella keskenään, jotta lapasen sisällä eivät sormet sitten takertelisi langan lenkkeihin. Kun koko kintaan kuviointi on saatu valmiiksi, tehdään kärkikavennus niin ikään punaisella.

 

PEUKALO:

Peukalon paikka näkyy piirroksessa. Kun olet peukalon kohdalla, ota 30cm pätkä lankaa. Kerää 13 silmukkaa langalle niinkuin kutoisit silmukan, mutta vedätkin langan hännän silmukan läpi. Kun olet poiminut 13 silmukkaa lankaan, solmi langan päät yhteen jottei peukalosilmukat karkaa kutoessasi kinnasosan ensin valmiiksi. Kun seuraavan kerran olet peukalon kohdalla, luo uudet 13 silmukkaa ja jatka kuviota. Peukaloa kutoessasi 13 silmukkaa löytyy langalta. Vastakkaisen puolen 13 silmukkaa saat poimimalla ne neuloksesta. Peukalon päällispuolella jatketaan samaa kuviointia, mutta sisäpinnalle tehdään vahvaa 1+1 silmukan neulosta. Mallipiirros näyttää rytmin. Kun peukalon kärjessä kuviossa on 4 punaista silmukkaa aloitetaan kärkikavennus punaisella.

bottom of page